РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

Митрополита Володимир-Волинського і Ковельського Володимира боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви

«Небо і земля сьогодні пророчо будуть радіти, ангели і люди духовно нехай торжествують! Яко Бог у плоті явився … » (стіхіра на літії).

 

Возлюблені у Господі – всечесне духовенство, ченці та черниці, боголюбиві миряни – вірні чада Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви!

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

Нині  з невимовною  духовною радістю і святим трепетом ми зустрічаємо прихід у світ Господа Іісуса Христа.  Знову в наших православних храмах лунає й веселить наше серце ангельська пісня: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління». (Лк. 2,14). Відбулася  подія, на яку чекало і очікуванням якої, починаючи від Адама, жило людство.  Сам Бог, Творець, приходить на землю, щоб відновити божественну правду і показати людині шлях до вічного і благодатного життя. Син Божий – одна із Трьох іпостасей Святої Трійці, з’єднавшись із нашою людською природою, через Народження від Пресвятої Діви і від Духа Святого, оновив  заражену гріхом людську природу,  визволивши її від гріха, прокляття та смерті. Пророк Ісая, який за сім століть до народження Сина Божого, Месії провістив цей надзвичайний день, говорить: “Він узяв на Себе наші немочі і поніс наші хвороби” (Іс. 53:4).

Божественне Одкровення відкриває таємницю Боговтілення – це безмежна любов Бога до грішної людини. «Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне». (Іоан. 3,16) Його любов до нас настільки велика, що вже сьогодні, народжуючись, Він готовий прийняти на Себе хрест і страждання. «Він один йшов до того, щоб за всіх постраждати і за всіх бути заступником перед Богом-Отцем» – свідчить св. Афанасій Великий. Цю Любов в особі Богонемовляти приймають  материнські руки Богородиці, зігріває піклування праведного Йосифа, прославляє ангельський спів небесних чинів. Поспішають до вертепу  пастухи, які, почувши благу вість Ангелів, не піддалися сумніву, а радісно сприйняли її. Світло Христа просвітило розум й серця мудреців, які не вагаючись залишили все мирське і в пошуках Його вирушили в дорогу, відважно долаючи незвідані шляхи.

Але, на жаль, були й такі, що зневажили Любов Божу  і її гонили. Часто  таке відбувається і в сучасному світі. Людство своїми гріхами перетворило світ, який забруднений діяльністю людини, в якому досі тривають війни, існує ненависть, неправда, злочинність Людина, відійшовши від Бога, через гріх втратила справжнє розуміння любові, через це її життя минає у важкій праці, стражданнях, різних хворобах.. Перелік наших гріхів дуже великий, але Бог завжди є милосердним, і Бог прийшов навчити нас бути добрими.   Де любов – там завжди жертва. Нехтуючи власними потребами, станемо жертвувати ближньому своє життя, свій час, свої статки. Кожен з нас на власному досвіді відчуває, переживає і пам’ятає, яке життєстверджуюче і високе   значення має це почуття  для нашого існування. З любові починається життя людини на землі, і в любові ми повинні жити і перебувати, бо з любові Бог створив світ і все життя, і там, де немає любові, немає Бога, немає життя. Справжня любов – здатна на щирість, безкорисливість, самопожертву, відкритість на добро і милосердя Станемо творити діла любові – допомагати потребуючим, нести мир і злагоду, на зло відповідати  молитвою. Спробуємо любити хоча б своїх рідних так, як Христос любив всіх. І своїм життям проповідувати і свідчити, що наш Бог є Богом любові.  «Любов довготерпить, милосердствує, любов не заздрить, любов не вихваляється, не пишається, не безчинствує, не шукає свого, не гнівається, не замишляє зла, не радіє з неправди, а радіє істині; усе покриває, всьому має віру, всього сподівається, все терпить» (1 Кор.13:4-7).

Всечесні пастирі, чесне дияконство, чернецтво, дорогі брати і сестри! Вітаю всіх вас з великим і радісним святом Різдва Христового, Новим Роком та  Святим Богоявленням. Нехай світлосяйне проміння Різдвяної зірки осяє Ваші душі й серця і наповнить їх  світлом правди, миру і любові!  Від щирого серця бажаю всім вам різдвяної радості, святкового настрою, доброго здоров’я та благословенних успіхів.

Христос народився, славімо Його!

+ ВОЛОДИМИР,
Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський

Різдво Христове  2020 – 2021 р.
місто Володимир-Волинський