пастирям та пастві Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви

«Не стільки дратують Бога вчинені нами гріхи, скільки наше небажання перемінитися» (свт. Іоанн Златоуст)

Возлюблені у Господі всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Невимовною милістю Божою усі ми, возлюблені в Господі брати і сестри, уже вкотре у своєму житті вступаємо у Великий піст. Сорок днів самого посту і Страсна Седмиця відділяють нас від торжества торжеств – Світлого Христового Воскресіння. Ми немовби підійшли до смуги перешкод, за якою видніється та спасительна і свята мета, заради якої ми сьогодні розпочинаємо свій шлях.

Стан посту – природній для людини, адже Бог, коли створив наших праотців Адама і Єву, дав їм заповідь посту – не вкушати від дерева пізнання добра і зла. Напевно тому, з якими б труднощами ми не зустрілися в час Чотиридесятниці, з часом наша душа починає прагнути посту. Надзвичайно зворушливі і особливо проникливі слова великопісних богослужінь, скорботні, але якісь по-особливому життєдайні мелодії оживають у наших серцях.

Дні Великого посту дають нам прекрасну  можливість для нового кроку на шляху покаяння й очищення своєї власної душі.

Тільки покаяння здатне виправити нас. Тема покаяння червоною ниткою проходить через усі піснеспіви Великого посту. Що ж таке покаяння? Покаяння – це  найбільший дар Бога людині, друге хрещення, у якому, обмившись від гріхів, ми знову знаходимо благодать, загублену в падінні. Будучи грішними – стаємо святими. Воно відкриває нам небо, уводить в рай. Без покаяння немає очищення  а без очищення немає спасіння. Покаятися – значить змінити образ життя. Це значить побачити в собі гріх: у думці, слові і вчинках.

Ми часто гніваємося, осуджуємо всіх і кожного, тому необхідно просити в Бога особливого дару, отримати який сподобилося багато святих і подвижники – дару бачити свої гріхи і не осуджувати брата свого. Проте, на жаль, ми самі собі будуємо високі замки гордині, з висоти яких насмілюємося судити всіх, навіть не розуміючи, яким страшним може бути наше падіння. Нехай кожен дасть відповідь собі і своїй совісті. Зрозуміло, важко глянути на себе збоку, однак це треба зробити! Сповідь – це духовна панацея. І чим точніше розповімо ми Небесному Лікареві душ і тілес про те, що мучить нас, що болить в нас, тим скоріше подасть Він нам необхідні ліки від нашої скорботи, а згодом – і зцілення.

Сьогодні велика кількість людей називає себе православними, підкреслюючи, що охрещені, однак в справах своїх виявляються гіршими від язичників. Добра справа – носити хрест на грудях або ставити інколи свічку перед святими іконами, тільки для спасіння цього недостатньо. Згадаємо слово Євангельське: “Не кожен, хто говорить Мені: Господи! Господи! – увійде в Царство Небесне, а той, хто виконує волю Отця Мого Небесного” (Мф. 7, 21). Якщо ми називаємось християни, то  повинні  бути світочами віри, надії й любові у цьому світі. “Стяжи дух мирний, і навколо тебе тисячі спасуться,” – говорив преподобний Серафим Саровський

Хочу в черговий раз нагадати усім вам, дорогі мої, що “піст тілесний нічого не значить без духовного посту внутрішньої людини, який означає утримання себе від пристрастей. Саме піст внутрішньої людини приємний Богові і винагородить вас за недолік тілесного посту” (преподобний Варсонофій Великий).

Кожен із вас нехай постить у міру своїх сил, можливостей і здібностей. “Тим, хто постить, найперше потрібно приборкати гнів, навчитися лагідності й поблажливості, мати смиренне серце, виганяти нечисті побажання баченням того всепоглинаючого вогню і страшного суду, бути вище грошових розрахунків, у милостині показувати велику щедрість, виганяти з душі всяку злобу на ближнього…” (святитель Іоанн Златоуст).

Дорогі отці, брати і сестри, ще раз прошу у вас всіх прощення перед початком Великого посту. Закликаю на вас Боже благословення. Хай же дарує нам Милостивий Господь провести спасительний час Посту у покаянні, щоб з чистим серцем вступити у дні Страстей Господніх і в духовній радості зустріти світле Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа. Амінь.

+Володимир
Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський
Володимир-Волинський 2019 р.