РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

Митрополита Володимир-Волинського і Ковельського Володимира боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви

«Бог став людиною, щоб людина могла стати Богом». (Св. Афанасій Великий)

Возлюблені у Господі – всечесне духовенство, ченці та черниці, боголюбиві миряни – вірні чада Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви!

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

Понад  дві тисячі років тому здійснилася велика і спасенна тайна благочестя, дивне і преславне таїнство втілення –  народження  Месії Христа.  З нами Бог! Син Божий, Неприступне Світло від Світла і Отче Сяйво,  прийнявши на Себе людську природу, став доступним для людей з плоті і крові . Господь, що зійшов з Небес, явив  Себе людям, щоб зцілити людські недуги  та пристрасті, Своїм Невечірнім Світлом  просвітити затьмарені гріхом  людські душі  і  дарувати Життя Вічне в Царстві Небесному!  “І Слово стало плоттю, і вселилося між нами, повне благодаті й істини; і ми бачили славу Його, славу, як Єдинородного від Отця.”( Ін 1:14)  

До народження Спасителя людство готувалося ще з часів Адама.  Відтоді як прародителі  вчинили первородний гріх , їхні нащадки з великою  надією очікували виконання  обітниці “Сім’я жінки зітре голову змія” (Бут. 3, 15). Ці слова означали, що як через Єву ввійшов гріх у світ, так через Пресвяту Діву Марію ввійде у світ спасіння.

У Різдвяну ніч Ангел Господній сповістив усьому світові про чудесну подію: нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Який є Христос Господь (Лк. 2: 11). На небі  в той час засіяла яскрава “Вифлеємська” зірка, яка святими променями розігнала ніч гріха і темряву неправди.  Пастухи, отримавши звістку від Ангела, стали свідками  Господньої благодаті, перші прийшли в печеру і вклонилися  Богонемовляті , як і  три мудреці зі сходу, що пізнали Істину Правди  і принесли  Йому  подарунки: золото, ладан і смирну та з трепетом і благоговінням віддали Божественну честь і поклоніння. (Лк. 2, 12, 16)

Різдво Христове —  божественний, священний день ,це  дар Божий людству: приймаючи Христа, воно стає причетним  до Його благодаті, Його сили, Його слави, Йoro істини та любові. Святитель Григорій Палама запрошує нас: “Піднесіть ваші думки, бо я сьогодні бачу, що небо й земля мають рівну честь. Немає нічого, що було б чудеснішим і почеснішим за Вертеп, Ясла, одяг Немовляти та Його пелюшки, бо з усього, що Бог від початку створив, немає нічого, що могло б бути більш корисним для всіх або більш божественним за Різдво Христове, яке ми сьогодні святкуємо”.

Різдво Христове змінило весь світ: саме з ним почався новий відлік  земної історії, і воно послане змінювати всіх нас. Різдво Христове нагадує , що ми    християни, покликані  полум’яною любов’ю зігрівати цей світ.  Озирнімось  навколо, будьмо  уважні до тих, до кого посилає нас Господь. І нехай кожен на своєму місці чесно і відповідально, по-християнськи робить те,  до чого  покликаний,  щоб люди “бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного. “ (Мф. 5: 16). Ми живемо в той час, про який Спаситель сказав: “І через збільшення беззаконь охолоне любов у багатьох.” (Мф. 24: 12). Як у ту Різдвяну ніч звістка про Народження Царя і Бога розділила людство, так і сьогодні.  Одні, ведені Ангелами та Вифлеємською зіркою, прихиливши свої коліна та відкривши  серця, оспівують хвалу народженому Господу та Спасителю нашому і приносять Йому свої дари; інші, за невіданням, не приймають Його у свої оселі; а деякі зі злобою в серці шукають Його смерті. І сьогодні, як і тоді, Христос Бог в одних знаходить Свою славу і вподобання, інші не хочуть знати Його, а є й такі, що своїми гріхами виганяють Христа зі свого життя.

Ми  занепокоєні тими  викликами, які ставить перед нами нинішній світ з його «ліберальними» цінностями і  стурбовані тими спокуси, які насамперед спрямовані на наших дітей та молодь. Негативна пропаганда різного роду розваг , моральної розбещеності, вседозволеності — це згубний дух цього віку, від якого застерігає нас апостол Павло (Рим. 12: 2). Цей дух руйнує добро в душах молоді, робить їх закритими для дії благодаті Божої, позбавляє їх можливості увійти в життя вічне. Ми як православні християни зобов’язані усіма силами захищати наших дітей від такої небезпеки , а також і  самим  не піддаватися  спокусам  сьогодення , сміливо виявляти християнські подвиги самозречення, ревності  у Бозі,  милосердя, любові і найголовніше – молитися за себе та наших ближніх. Молімося один за одного, щоб Всеблагий Господь подарував нам сили переносити скорботи, «знаючи, що  скорбота породжує терпіння,  терпіння – досвідченість, досвідченість – надію» (Рим. 5:3-4), і щоб наша надія — Цар Слави – Христос, народжений у Вифлеємі, зцілив наші немочі та долучив нас до Свого Царства .

Всечесні пастирі, чесне дияконство, чернецтво, дорогі брати і сестри! Вітаю всіх вас з великим і радісним святом Різдва Христового, Новим Роком та  Святим Богоявленням.  Бажаю всім нам від Народженого Спасителя мирного неба над головою, міцного здоров’я та благословенних успіхів у добрих справах і починаннях.

Христос народився, славімо Його!

Благодать новонародженого Немовляти Христа, Бога Вседержителя, Його благословення і любов нехай завжди перебувають з усіма вами.

+ ВОЛОДИМИР,

Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський

Різдво Христове  2021– 2022 р.

місто Володимир-Волинський