Всечесні отці,  дорогі брати і сестри!

Кожного року кінець осені знаменує прихід зими, а взимку, як відомо, православні віруючі   відзначають багато християнських свят. Одне із них є особливо велике, адже до нас прийшов Спаситель світу. Ми святкуємо Різдво Христове. Для християн це свято означає не просто прихід Месії, а й початок нашого спасіння. Так, трепетливе  благоговіння перед таємницею Різдва Спасителя у Вифлеємі змушує християнина задуматися про те, як гідно себе підготувати до Таємниці Боговтілення.  Саме тому різдвяний піст обдаровує нас передчуттям саме цього чуда. Чуда зустрічі творіння і Творця, що здійснилося в особі Єдинородного Божого Сина й Сина Людського Ісуса Христа. Преподобний Симеон Фессалонікійський говорить, що піст різдвяної Чотиридесятниці – це символ говіння Мойсея, який постував сорок днів і сорок ночей і отримав на кам’яних скрижалях Божі заповіді. А ми, коли постуємо сорок днів, бачимо і приймаємо живе Слово від Діви, не на каменях написане, а таке, що втілилося і народилося. Ми залучаємося до Його Божественної плоті.

Мета Різдвяного посту полягає в тому, щоб ми змогли гідно підготуватися до Різдва Христового, очистивши себе покаянням та молитвою, щоб чистим серцем і душею змогли благоговійно зустріти новий етап у нашому житті — народження Сина Божого, Який являє себе світові. Чисті помисли, а ще — щире бажання слідувати Його Істині — це те, що ми можемо принести у дар Богонемовляті, Яке Народжується для всього Всесвіту, а отже — і для кожного із нас…

Різдвяний піст скеровує  нас у тихий спокій вифлеємської печери, де пригортає Богодитятко Його Пречиста Мати. Ангели в небі звіщають дар спокою для всього світу, співаючи: “ Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!” (Лк. 2:14). Тривожні митті війни, яка проходить  на нашій українській землі, допомагають відчути неосяжну цінність миру. Христового миру – бо не буває іншого надійного, міцного миру, доки ми живемо у цьому світі. А цей мир здобувається лише перемогою правди, справедливості, любові до ближнього. І зароджується він не на полі військового протистояння, а в наших серцях. Творцям справжнього миру Сам Христос обіцяє блаженство і передрікає, що вони, миротворці, “синами Божими стануть” (Мт. 5: 9).

Возлюблені у Христі всечесні отці, боголюбиві ченці та черниці, дорогі брати і сестри, вітаю всіх вас з початком Різдвяного посту!  Закликаю на вас Боже благословення, прошу святих молитов і про одне Господа молю: хай утвердиться мир в серці кожного з нас. Гідно несіть подвиг Різдвяного посту, пам’ятаючи, що він звершується через утримання від гріхів, смиренність своєї гордині і служіння ближнім християнською любов’ю та милосердям. Світло Вифеємської Зорі, нехай просвіщає всіх нас на шляху Посту із очищенням  душі та з радістю зустріти велике свято Різдва по плоті Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа»!

+ Володимир

Митрополит Володимир – Волинський і Ковельський

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here